torstai 6. syyskuuta 2018

KynnyskysymysVäittäisin, että perusihmistä, jolla on vastuita ja joka joutuu huolehtimaan muista, kiinnostaa elämässään eniten turvallisuus, jatkuvuus ja mahdollisesti yleinen olojen kohentuminen. Lisäksi hän odottaa, ettei hänelle valehdella tai ettei häntä jatkuvasti manipuloida. Luotettava toimintaympäristö on sanapari, joka tiivistää olennaisen.

Luulen, etten ole ainoa, joka ajattelee näin. Jokainen päätös, joka horjuttaa kokemusta turvallisuudesta, vie luottamusta. Jokainen valhe, puolitotuus ja valehtelun huomiotta jättäminen ja silmiensulkeminen syö luottamusta entisestään. Kun siihen lisätään opettavaisuutta ja syytöksiä, joiden tarkoitusperää on vaikea nähdä tai jotka ovat aivan ilmeisesti muualla, on soppa valmis. Petollisuus vaikuttaa ihmisen käytökseen enemmän kuin lupaukset hyvinvoinnista ja oikeasta ja vastuullisesta tiedosta.

Mielestäni olemme kuvaamassani tilanteessa eri puolilla Eurooppaa juuri nyt. Asia on hyvin yksinkertainen: Poliitikot ja politisoitunut media eivät onnistu välittämään tietoa ja totuutta päämääristään rehellisesti kansalaisille. Tämä on erittäin vaarallinen tilanne ja kertoo, että talo on hajoamassa. Tähän voi toki väittää vastaan, mutta valehtelun tunne ei sillä häviä mihinkään.

Hurjinta on mielestäni se, että myös media tekee politiikkaa minkä ehtii - enää meillä eivät ole riesanamme pelkästään valehtelevat poliitikot, joiden edesottamuksia media vartioi, vaan myös "vastuullinen" media, joka on poliittisesti avoimen sitoutunutta ja jonka tiedonvälitystä ja toimintaa eri tavoin rahoitamme.

Median uuden luonteen vuoksi medialukutaito on yhä tarpeellisempaa, sillä miltei jokaisen tietyntyyppisen uutisen paikkansapitävyys on varmistettava useammasta lähteestä, jos tahtoo tietää mitä todella tapahtuu. Näin ainakin minä toimin, ja monin paikoin huomaan, miten asioita on vääristelty ja selitelty parhain päin sen mukaan mitä poliittista kantaa toimittaja edustaa!

Tämä on aika helvetin rasittavaa, nimittäin että joutuu itse vartioimaan mediaa ja miettimään, mitä sen "vastuullisuus" tarkoittaa. Aina ei ole näin, mutta on kuitenkin myös niin että toimittajat eivät kaikissa kohden edes viitsi "vastuullisuuttaan" korjata levittämäänsä disinformaatiota tai täysin epäkoherentteja analyysejaan. Riittää, että he sanovat: muutkin levittävät samaa "tietoa", joka kuitenkin on jo useampaan otteeseen kumottu ja todettu liioitteluksi tms. Median nopea tiedonvälitys on osa ongelmaa.

Osaltaan hankausta luo sekin, että koko kuva maailmasta ja sen suunnasta heiluu. EU-eliitin ja sitä myötä kansallisten poliitikkojen päämäärät eivät näytä olevan läheskään aina samat kuin perustason kansalaisilla eli äänestäjillä, jotka vielä jotenkin - ainakin näennisesti - valtuuttavat toiminnan ja olettavat esimerkiksi turvallisuuden ja luotettavan toimintaympäristön olevan prioriteetti. Luultavasti päämäärien ja edustajuuden ristiriita on vallinnut aina, joskus jopa nykyistä paljon räikeämmin, mutta asian huomaa, kun sen kohtaa jokapäiväisessä elämässään.

Uskaltaisinpa väittää, että lähiaikoina käytävien vaalien tulokset heijastavat sitä, miten pitkälle valehtelu ja turvallisuuden horjuttaminen on eri yhteiskunnissa edennyt ja kuinka pitkäkestoista se on ollut. Toivottavasti poliitikot älyävät tämän. Matala ohjauskorko ja helppo liikkuvuus tai muut etuudet eivät paina loputtomiin vaakakupissa, ja niistäkin joudutaan vähitellen perääntymään.

Korjaantuuko lähiaikojen vaaleissa mikään on toinen asia, mutta ihmiset hakevat niitä, jotka puhuvat totta yhteiskunnista ja kannattavat ja edistävät jatkuvuutta.

Voi tietenkin olla, että edelliset valheet korvaavat jotkin uudet valheet ja väistämätön pettymys on edessä, kun missään ei ole tarjolla helppoja ratkaisuja.

Parasta olisi totuudellinen ja rehti toiminta, kaikin, ei vain valikoiduin osin. Ja pakollisista kompromisseista huolimatta päämääränä luotettava toimintaympäristö, niin ihmisten kotialueilla kuin globaalisti ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Olen sitä mieltä, että kaikki hyödyllinen työ tehdään jossakin paikassa, ei paikkoja vaihtamalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti