maanantai 3. syyskuuta 2018

Heidi Hautala ratkaisee maailman ongelmatMaailman ongelmat, ainakin yksi pahimmista, on nopeasti sanallistettu pois.

"Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan on realistista myöntää, että laajenevien globaalien kriisien hillitseminen edellyttää lisäresursseja myös EU-tasolla.
Hän huomautti, että EU on tehnyt pakolaisvirtojen hillitsemiseksi rajavalvontayhteistyötä Sudanin ja muiden autoritaaristen hallintojen kanssa.
– Tämä ei ole oikea suunta. Asiaa on käsitelty viime aikoina myös [EU-parlamentin] kehitysvaliokunnassa, Hautala sanoi Turun Eurooppa-foorumin paneelikeskustelussa.
Hän myös paheksui kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan toteamusta, jonka mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 'kytee väestönkasvun pommi'.
– Puhe Afrikan väestöräjähdyksestä on vanhanaikaista, ei ole mitään väestöpommia. On vain valtavaa köyhyyttä ja osattomuutta, Hautala sanoi."
Tästä koko haastattelu. Viisas nainen. Ja lehtihaastiksen vieressä se Vastuullista journalismia -logo - no, kertoivat ainakin vastuullisesti mitä Heidi Hautala ajattelee, loppuvastuu jääkin sitten lukijalle.

Hautalan reseptit: Ei muuta kuin muutetaan kieltä, lopetetaan kaikenlainen rajavalvonta ongelmakohteissa ja lisätään EU-resursseja, niin sillä se hoituu. Mokomat metaforat "pommeista" ja "räjähdyksistä"... miten ne edes liittyvät ihmisiin... aivan paheksuttavaa ajattelua...

Ja mitäpä siitä, että valtava köyhyys ja osattomuus ja sen massiivinen mutta yhtä kaikki tehoton hoito kuvantuu todellisuudessa muiden muassa ylivoimaisena väestönkasvuna, alueellisena luonnon tuhoutumisena, yhteiskuntien toimimattomuutena ja tulevaisuuden tsunamimaisina siirtyminä kohti pohjoista, niin Afrikan sisällä kuin mantereen rajojen yli...
12 kommenttia:

 1. (Enkä avaa nyt poikkeuksellisesti haastattelua, hah. Tuo lainaus riitti. Mulla on ollut hieno ja mukava päivä. Haluan että se jatkuu. jope)

  VastaaPoista
 2. YK:n maltillisena pidetty väestöennuste:

  "Väkiluku räjähtää Afrikan maissa

  Vuoteen 2100 mennessä YK arvioi, että maailmassa on entistä enemmän väkiluvultaan suuria maita. Yli 200 miljoonan asukkaan rajapyykin olisivat siihen mennessä arvion mukaan ohittaneet Indonesia, Tansania, Pakistan, Kongon demokraattinen tasavalta, Etiopia, Uganda ja Niger.

  Näistä esimerkiksi Kongon väkiluku on tällä hetkellä noin 74 miljoonaa, Tansanian noin 45 miljoonaa, Ugandan 33 miljoonaa ja Etiopian noin 92 miljoonaa, joten vajaassa sadassa vuodessa väkiluvun arvioidaan näissä maissa suorastaan räjähtävän.

  Koko Afrikan väkiluvun odotetaan yli kaksinkertaistuvan nykyisestä 1,1 miljardista 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Ennusteen mukaan Afrikassa asuu jopa 4,2 miljardia ihmistä vuonna 2100."

  versus Hautalan:

  – Puhe Afrikan väestöräjähdyksestä on vanhanaikaista, ei ole mitään väestöpommia. On vain valtavaa köyhyyttä ja osattomuutta, Hautala sanoi."


  Onko tämä nyt sitten fakenewsiä vai todellisuudentajun tietoista hylkäämistä.  jope

  VastaaPoista
 3. No se on sitä samaa tautia, jonka kourissa sanotaan, että (kerrankin edes oikeansuuntaisesti puhuvalla) pääministerin lausunnossa on faktat kadoksissa:)

  Ei ole väestöräjähdystä, ei ole, koska europarlamentaarikko niin sanoo, jatkakaa unelmointia...

  VastaaPoista
 4. Hautala tietenkin tarkoittaa, että ei ole arvokasta puhua ihmisistä pommeina, ei edes silloin kun se on metafora räjähdysmäisen nopeasti kasvaville ihmisille: ihmisiä ei käsitellä kuin pommeja eli estetä niiden räjähtämistä - niille syötetään ruokaa, lisää ruokaa ja lisää suita, pistetään nyt rahaa sen superriisin kehittelyyn niin kyllä se siitä. niin, näin homma hoidetaan, kysykää vaikka Heidiltä, hän tietää, mikä on oikeaa puhetta ja mikä vanhanaikaista ellei jopa rasistista populismia...

  VastaaPoista
 5. Vaarallisia tällaiset Hautalat ovat juuri siksi, että he hävittävät räjähdyksen metaforan ilmentämän rankan tosiasian: numerot ratkaisevat, siis ihmisinä lihallistuvat numerot, käsittämättömän suuret luvut, joita ei voida ulkopuolelta käsin ohjata, ottaa vastaan ja ruokkia, jos lukujen kasvua ei saada loppumaan.

  Tuntuu tietenkin humaanilta hämärtää asian ydin ja sanoa, "on vain valtavaa köyhyyttä ja osattomuutta", mutta juuri tässä on vääryys, että viedään ihmisiltä pienikin käsityskyky. Olemme kuulleet tästä köyhyydestä ja osattomuudesta koko ikämme eikä se tarkoita mitään - "köyhät teillä on aina keskuudessanne" ja osattomat myös, mutta mitä se tarkoittaa, että annetaan näitä olla miljardeja toisensa perään tekemättä asialle mitään ja vieläpä hämärretään koko juttu niin hyvin kuin osataan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen hämärtämisen vastuuttomuuden määrää on vaikea edes hahmottaa.

   Viesti Hautalta on ihan sama kuin jokin toinen päättäjä ehdottaisi ilmastoasiassa tosissaan, että ihan sama, antaa kaikkien päästöjen tulla ja kasvaa, lisää hanaa, kulutusta, lisää tavaraa ilmakehään, sinne mahtuu, hiiltä ja öljyä riittää ja sehän on vaan kiva kun ilmat lämpenee täällä pohjolassakin.

   Ja tällä rinnastuksella minä en yhtään liioittele.
   Tuolla asenteella Hautala on ehkä vaarallisin politiikko tässä maassa, ainakin tuleville sukupolville ja vasta tänne syntyneille.

   jope

   Poista
  2. jope, tästä olen samaa mieltä - vaikka ihan hyväähän se Heidi vaan tarkoitti, ettei sanota kenestäkään pahasti ja ettei tule kenellekään paha mieli...

   Poista
 6. Humanistin mielelle ajatus jonkin rajoittamisesta on hankala. Rajoittaakin pitäisi vain tukemalla.

  VastaaPoista
 7. Juha, näin varmasti on! Politiikka tarvitsee humanisteja, ilman muuta. Kysymys kuuluu: missä kohtaa ja kuinka paljon. Minulla ei ole ratkaisua paitsi se että ratkaisu on väestönliikakasvun alueilla itsellään ja että ne tarvitsevat apua tilanteen hahmottamisessa ja nopeita toimenpiteitä. Ei tule mieleen kuin Kiina, joka ei ole päätöksen hetkellä täynnä humanisteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikosseuraamuksen kentällä sen huomaa, miten diskurssia mielellään viedään kontrollista sen tuen puolelle tyyliin "vankilan tehtävä on laadukas vapauttaminen". Tietenkin, mutta vankilassa myös sovitetaan jotain.

   Poista
  2. Juha, ymmärrän täysin tämän hienovaraisen kielen - asia on arka kaikille, ei vähiten niille jotka sitä hoitavat virkansa / työnsä puolesta. Silti tuntuu että HH:n tapa puhua tosiasioista epäonnistuu. Vielä kun hän paheksuu suoraa puhetta, joka toteaa millaisesta tuhovoimasta on kyse. Olen satavarma siitä, että monet sinisilmäiset ihmiset vieläpä uskovat HH:n puheita kun ei heillä ole ideologiassaan muuta mahdollisuutta. Tämä harmittaa. No, ei meillä kenelläkään ole suurtakaan vaikutuksen mahdollisuutta tässä asiassa.

   Poista
 8. 2018 klo 22.18
  Ylipäätään mietin hyvin monen asian kohdalla, missä menee tietoisen valehtelun ja ideologisen sinisilmäisyyden raja. On niin paljon tapauksia, joissa arkijärki putoaa kyydistä, kun ei uskota ilmeisintä juuri tämän hyvyysoletuksen vuoksi.

  VastaaPoista