perjantai 10. elokuuta 2018

Kaksi toisiinsa niveltyvää asiaaIhmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta puhuminen ilman että puhutaan väestönräjähdyksestä ja planetaarisista massaliikehdinnöistä on aivan hirveää paskaa.

Miten totuudesta tulee valhe? Juuri siten, että jätetään ottamatta huomioon seikka, joka on kaikkein ilmeisin osa yhtälöä: Jokainen yksittäinen ihminen kuormittaa ympäristöä elipä miten hyvänsä, ja nythän on puhe ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Ihmiset jotka puhuvat ilmastonmuutoksesta mutta samaan aikaan pitävät ihmiskunnan räjähdysmäistä, miljardiluokan kasvua ja vieläpä kasvua länsimaisiksi kuluttajiksi asiana, johon ei voi eikä saa mitenkään puuttua, ovat yksinkertaisesti typeryksiä. Vielä suurempia typeryksiä he ovat silloin, kun ovat vaatimassa tätä kuluttajaksi muuttumista jonakin erinomaisena ihmisoikeutena ja käyttävät kaikki voimansa asian masinoimiseen.

Jos jostakin putkesta tulvii paskaa, pitää tuo putki tukkia ja tyrehdyttää alkulähde tai ympäristön muutos ja tuho ovat ennen pitkää ilmeisiä. Ei siinä auta vaikka lapioisi paskaa ympäri maita ja mantuja ja kotipihoja ja sisätiloja ja kuljettaisi sitä kultakärryissä ympäri maailmaa ja yrittäisi peittää taivasta valoa heijastavilla folioilla ja kiristäisi yksilölliset ruoka-annokset minimiin.

Yksikään ihminen ei ole paskaa, mutta valtava määrä ihmisiä voi aiheuttaa sellaisen paskaongelman, josta vain harvat selviävät.

Tätä yksinkertaista seikkaa juuri kukaan ei halua tunnustaa, vaan puhutaan kovin eettisesti ihmisoikeuksista ja torjutaan ilmastonmuutosta.

Jos miellyttävä ja epälooginen tyhjänpuhuminen ja planetaaristen ongelmien järjestäminen on se, mihin ihmiskunta aikoo loistonsa päivät päättää, niin siitä sitten vaan.

Asiat joihin tulisi puuttua, jotta väestö pysyisi aloillaan ja kykenisi tulemaan toimeen: toimimattomat hallitukset, sortavat diktaattorit, poliittista valtaa ja sortorakenteita ylläpitävät uskonnot ja etenkin naisten asema niissä, terrori ja alueiden ryöstöt, aseelliset konfliktit, ylikansallisten suuryhtiöiden harrastama riisto ja epäreilu kaupankäynti, supervaltojen tukemat konfliktit, köyhyys, kouluttamattomuus, työttömyys, ankeat tulevaisuudennäkymät ja ilmastonmuutos.

Tämä lista on huomattavasti pidempi kuin abstrakti ilmastonmuutos, josta puhutaan kuin se olisi kaikesta muusta paitsi länsimaiden ja muutaman jättisuuren teollistuneen maan toiminnasta irrallaan oleva asia.


13 kommenttia:

 1. Älä nyt. Ei täällä juuri kukaan uskalla olla todellinen kansalainen (citoyen), joka kyseenalaistaa, etsii kokonaisnäkemyksiä ja mitä kaikkea. Jaetaanpa pari Trump-vitsiä ja tykätään yhdessä.

  Olen edelleen tätä mieltä: pandemiaa tässä kaivataan, jotta koko ihmiskunta saadaan pois kärsimystä aiheuttamasta.

  Mutta kun tämän sanoo niin vastataan: entä meijän lapset?

  No vitut niistä, samaa paskaa nekin on.

  Miksei täällä enää kommentoida? Missä on jope, se toinen, kolmas, ja muut?

  Katson parhaillaan yleisurheilua. Ystäväni Timo Hännikäinen ihmetteli, että hyvien ihmisten mielestä futiksen katsominen on okei, muttei lätkän. Voin kertoa miksi näin on: futiksessa kaatuillaan ja feikataan, lätkässä siitä saa turpaan viimeistään pukukopissa.

  VastaaPoista
 2. Mitä voi todella, siis rehellisesti, toivoa? Ihmiskunnan pelastumistako? Minulle riittää vähempi. Että tyttreni saisivat eli ehtisivät nauttia elämästään täysillä ilman huolen häivää. Se Tarkoittaa tietenkin sitä, ettei minusta koskaan saa tulla isoisää. Jos tätä ei pysty sanomaan lapsilleen, valehtelee itselleen. Minä olen sanonut.

  VastaaPoista
 3. Sami ja Juha, kiitos teille kommenteista - jatketaan huomenna, en nyt enää yötä vasten tähän ala mitään sepustaa.

  VastaaPoista
 4. "Ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta puhuminen ilman että puhutaan väestönräjähdyksestä ja planetaarisista massaliikehdinnöistä on aivan hirveää paskaa."

  Tuossa eka ehto. Ei puhuta paskaa.

  "Ihmiset jotka puhuvat ilmastonmuutoksesta mutta samaan aikaan pitävät ihmiskunnan räjähdysmäistä, miljardiluokan kasvua ja vieläpä kasvua länsimaisiksi kuluttajiksi asiana, johon ei voi eikä saa mitenkään puuttua, ovat yksinkertaisesti typeryksiä. Vielä suurempia typeryksiä he ovat siksi, että ovat vaatimassa tätä kuluttajaksi muuttumista jonakin erinomaisena ihmisoikeutena ja käyttävät kaikki voimansa asian masinoimiseen."

  Tässä toinen.

  Äänestämisellä ei ole merkitystä näissä ed. kuvatun hegemonian olosuhteissa, mutta itse ajattelen etten valitse omaa ehdokastani enää arvojen perusteella. Se oli mahdollista silloin kun kuvittelin että on varaa ajatella ehdokas sen mukaan mitä kauniimpia arvoja se edustaa.
  On valittava sen sijaan se suuntaus, jossa on realistisin käsitys maailman tilanteesta ja sieltä vielä se kaikkein realistisin.
  Jos ihminen ei tunnista maapallon kymmenmiljardisoitumista ja siihen liittyviä massiivisia väestöliikehdintöjä maapallon suurimmaksi uhaksi luonnolle, kulttuureille, hyvinvoinnille ja myös ilmastonmuutoksen suurimmaksi muuttujaksi, ei sellaista voi kai ottaa enää yhteisen asioiden hoidossa vakavasti.

  Ilmastonmuutoshan on ihan ok kun sitä voi "hoitaa" pyöräilemällä, lisäämällä lautasella kasviksia, sammuttamalla valot illalla kerran vuodessa, äänestämällä vihreitä, punaisia tai porvareita, käyttämällä yhteisöautoa ja huokailemalla välillä miten oikeassa Linkolan Pena olikaan ja ylipäätään olemalla hyvä ihminen, jolla on hyvät ja oikeat arvot.
  (Linkolan rajat kiinni -ajattelu on eri asia noiden huokailijoiden mielestä : Nerot nyt puhuvat aina mitä sylki suuhun tuo, höppänä saakoon anteeksi. On ajateltava kuitenkin ettei mitään eikä ketään voi estää. )

  Maapallon kymmenmiljardisoitumista ja sen seurauksia ei voida hoitaa millään noista keinoista. Kun ihmiseltä ja hänen yhteisöltään menee luonnollinen reviirintaju, menee kaikki muukin. Tätä pitäisi kysyä nyt sitten vaikka sitten Linkolalta. Vastusta pelkäämättä.  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis vastausta(!) pelkäämättä. T

   Eikä tähän sovi nyt vasta-argumentiksi että tännekö sitä sitten pitäisi eristäytyä, impivaaraan, metsään.
   Ei ole kauan siitä kun ihan tämä sama kaikki kansainvälisyys oli mahdollista ja ihmisten liikkuminen, mutta ei näin kulttuurisesti itsetuhoisella tavalla kuin se, mitä laskelmat ennustavat. Kaikki taitaa olla sidoksissa siihen, että käsitys ihmisen ekologista (mm. tuo reviiritaju) on vaihtunut ääri-idealistiseen maapalloistumis-fantasiaan. Pelkäänpä että se fantasia halutaan katsoa loppuun saakka.   jope

   Poista
 5. Olen nähnyt ne kauhunilmeet, kun lyödään faktat pöytään. Se on ibseniläinen hetki: "Jos riistätte keskitason ihmiseltä hänen elämänvalheensa, riistätte häneltä samalla onnen."

  VastaaPoista
 6. Tuossa kommentissani on tietenkin se ajatus, että pessimisti tarvitsee onneensa itsekkyyttä.

  VastaaPoista
 7. Euroopan nykyinen ällistyttävän matala syntyvyys tarkoittaisi eurooppalaisten tai Euroopassa asuvien (ellei massamuutto tapahdu/tapahtuisi) maanosamme väestön historiallisen jyrkkää alenemista.
  Niin kauan kun puhumme väestökriisistäkin yleisesti, puhumme osin juuri sitä paskaa.
  Muutamme ongelman sumeaksi emmekä ajallista emmekä paikallista sitä mitä tapahtuu ja se juuri tekee tilaa ideologismeille, "arvoille" ja sitä kautta päätöksille, jotka eivät ole konkreettisia.

  Matemaattisesti ja ekologisesti Pohjanmaalle mahtuisi loistavasti yksi tai kaksi Saaren lapsenlasta.
  Mutta tilanne, jossa me elämme, tilanne joka on vain osittain itse valittu, johtaa ajattelemaan noin, tavalla johon sinun ei tulisi olla Juha pakotettu maassa jossa syntyvyys ei ole ongelma, ei ylös- eikä alaspän.

  Nykytilanne on että muut valitsevat puolestamme. Me emme siksikään hallitse itseämme emmekä omaa ympäristöämme.

  Itse en ole ajattelut lapsenlapsia, eli ei ole munkaan toiveeni. Jospa nyt tuo teinini saisi ensin hyvän elämän. Ajatelkaapa että nyt tällä hetkellä elävien kymmenvuotiaiden lasketaan elävän noin 2090-luvulle.
  Kivistää jotenkin ajatellakin se matka.
  En ole (täydellinen) pessimisti, mutta en minä satuihinkaan usko (kts. edellinen kommenttini)

  jope

  Sami, hyvä siteeraus. Ihmisiä käy sääli, sanoi August naapurimaasta, kun se katseli porukoita yritelmissään ja elämänvalheissaan.

  VastaaPoista
 8. Kuin sattumalta juuri tänään (varmasti ensimmäinen) politikko sanoi hesarissa: ".... hädässä olevia pitäisi auttaa pakolaisleireillä. Suuret pakolaismäärät johtuvat hänen mukaansa väestöräjähdyksestä kolmannessa maailmassa, ja joukossa on valtaosa taloudellisista syistä muuttavia."

  Googlettakaa itse, jos kiinnostaa. On toki sanonut ennenkin.
  Onko tässä sitä realismia nyt? Paskanpuhumisen loppu?
  Vai eikö se nyt kelpaakaan? Väärä sanoja... Väärä sammuttaja tulipalolle? Se tuttu tarina.

  Toisaalta ihan sama mitä se sanoo, mikä on sanomisyritys.

  Ehkä tämä jo kyllästyttää. Loin google-tilin, tuon mitä tässä käytän. Ensimmäiseni. En ole some-ihminen. No facessa mulla on profiili nollalla kaverilla.
  Vesa, toivottavasti laiturista tulee hyvä. Luin siitä tuolla alempana.

  jope

  VastaaPoista
 9. Tekeekö Vesa laituria! Se on muuten hankalaa puuhaa. Mennyt minulta ohi Vesan laiturin teko. Ponttoonilaitureita en oikein laitureiksi laske, ei kai Vesa semmoista tee, mutta hyvä se semmoinenkin on, vähän kuin kuohuviini muttei samppanja.

  VastaaPoista
 10. Moi kaikki, tulin mökille, olen saunassa, join keskiolutta, unohdin pahan maailman, mutta eihän se mihinkään mene. Hyviä puheenvuoroja! Minusta on hämmentävää, että Jussi Halla-aho on Linkolan ja realismin mittarilla vihreämpi kuin Touko Aalto. Mites siinä niin kävi? Rakennan laituria. Eka ei pitänyt tulla ponttooneita vaan sellainen vapaasti veden mukaan nouseva ja laskeva laituri, mutta ei saanut niitä tarvittavia osia. Ja ihan eka ei pitänyt olla koko laituria, mutta kun oli lautoja, siis ylimääräisiä lehtikuusilautoja enkä tahdo pitää niitä mökin alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jope on ottanut aika harppauksen kohti perikatoa luomalla tilin!

   Poista
  2. Kerron, Sami, tästä laiturinteosta tuonnempana, kunhan valmistuu. Mitä järkeä on tehdä laituri? En tiedä. Vaimo tilasi ja oli niitä lautoja...

   Poista