keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Käsitteet ja kokemukset



Riippuu kai kokemuksistamme, kasvatuksestamme ja koulutuksestamme, kuinka hyvin omaksumme erilaisia käsitteitä suuhumme sopiviksi. Tiedän, että on toksista maskuliinisuutta, vaikka en ole miehenä sitä usein kokenut ja toivottavasti en usein myöskään levittänyt ympärilleni. Väittäisin, että toksista maskuliinisuutta esiintyy kaikissa yhteiskunnissa, mutta ainakaan meillä se ei ole kaikkia miehiä määräävä käsite. Minun on vaikea käyttää tätä käsitettä luontevasti selitysperusteena, kun keskustelen keskeisistä yhteiskunnallisista ongelmista.

Kristittynä tunnen synnin ja armon käsitteet kokemuksellisesti. Luulen, että suurin osa suomalaisista ei käytä näitä käsitteitä, eikä tunne niitä itsessään. Niille ei ole käyttöä paitsi ehkä esteettisesti. Minulle synti on toksista ihmisyyttä, johon armo sitä seuraavine tekoineen on parannuskeino.

Itselleni maailma sellaisena kuin se ihmiselämänä ilmenee on paras todiste näiden käsitteiden todellisuudesta. On syntiä, että maailma on näin rikki, ihmiskunnan vuoksi. Synti ei ole mikään yksittäinen teko, vaan yksittäisen ihmisen ja ihmiskunnan taipumus tehdä väärin, eettisesti ja konkreettisesti väärin, esimerkiksi haalia itselleen silloin kun pitäisi jakaa, ja lisääntyä ja edetä holtittomasti silloin kun pitäisi pidättäytyä.

Synti on kokonaiskuvan puuttumista, kollektiivista ja tietoista itseensä käpertymistä ja itsensä pettämistä. Onko sillä jotain tekemistä perisynniksi kutsutun ilmiön kanssa, sitä en tiedä, mutta ihmisen toimintaan näyttää kuuluvan liki olemuksellisesti pahuus ja kyvyttömyys hyvään, jotka kulkevat varjoina sielläkin missä hyvää on. Ihminen ei siis ainoastaan epäonnistu, vaan pahuus on aktiivisempaa.

Tarvitsisimme armon kaltaista unohdusta ja uudistumista, jotta asiat saataisiin raiteilleen. Luulen, että näin voi käydä vain yksilöllisessä kokemuksessa ja merkityksessä. Yksilön henkinen tai hengellinen kokemus pelastumisesta ei vielä pelasta maailmaa, sillä se vaatisi uskon tekoja ja armokokemuksen todellistumista. Näyttää siltä, että armo materialisoituu todellisuuteen vain satunnaisesti tai singulaarisesti, mutta sitä tihkuu kuitenkin sen verran meistä, että voimme pitää toivoa yllä.


*


Joistakin tiukoista uskonnollisista yhteisöistä on sanottu sarkastisesti: Kyllä heilläkin on armoa, mutta se on ansaittava. Ironia on tietenkin siinä, että armo on ansaitsematonta rakkautta, jota ei voi maksaa takaisin.

Yhteiskunnallinen utopiani olisi kollektiivinen syntien anteeksiantamus. Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että unohtaisimme vuosisataisten kolonialismin syntien luettelun ja perkaamisen ja vastapuolen syyttelyn ja tekisimme sen sijaan hyvää: rakentaisimme yhteiskunnallisia rakenteita maissa, joissa ei ole toivoa ja keinoja korjata tuhoisaa väestönkasvukehitystä, auttaisimme naisia ja lapsia pois toksisen maskuliinisuuden ja poliittisen uskonnollisuuden alta, jotka lienevät suurimpia syitä yleisen ahneuden lisäksi sille, että monet valtiot ovat hajallaan ja jopa sotatilassa. Tällainen armo uudistaisi uskoa maailman pysyvyyteen ja antaisi lohtua, niin kuin vanhassa virressä lauletaan. Se olisi myös armoa, josta seuraa ja jolta edellytetään seurauksena hyviä töitä ja hedelmiä.

Huomautan vielä, että tässä käytössä nämä käsitteet ovat maallisia johdannaisia uskonnollisesta kielestä. Uskonnollinen kokemus toki on yhteisöllinen, mutta ennen kaikkea se todentuu yksilöiden kokemuksessa, kuten kokemuksissa pelastuksesta, elämästä ja kuolemasta.


*

Tällainen syntien anteeksipyytäminen ja -antamus edellyttäisi ainakin parin suuren maailmanuskonnon käytäntöjen päivittämistä ja purkamista. Mikäli emme saa kristittyjä ja etenkin muslimeja väestönkasvuhillintään mukaan, toteutuu utopian sijaan dystopia. Varsinkin islamin lähtökohtainen kytkös yhteiskuntamalliin on tässä olennaisella sijalla. Siihen tarvittaisiin isoja reformaatioita, vaikka sinänsä pidän islamilaisia valtioita mahdollisina ja jopa toivottavina, kunhan niistä saadaan perustoiltaan ihmisarvoa ja rauhanomaista elämää tukevia. Lännessäkin riittää työtä, ja Afrikan yhteiskuntarakenteiden muutoksessa, jossa ei ole läheskään kaikin osin kyse uskonnosta, vaan yleisestä sekaannuksesta.







6 kommenttia:

  1. Terve taas tännekin.

    "ihmisen toimintaan näyttää kuuluvan liki olemuksellisesti pahuus ja kyvyttömyys hyvään, jotka kulkevat varjoina sielläkin missä hyvää on. Ihminen ei siis ainoastaan epäonnistu, vaan pahuus on aktiivisempaa."

    Itse ajattelen, että olemukselliseen ihmiseen kuuluu "hyvää" ainakin yhtä paljon kuin "pahaa", koska näinkin pitkälle on lajina päästy. Jos pahuudeksi siis lasketaan myötätunnon puute, kärsimyksestä piittaamattomuus tai siitä nauttiminen (niin siis minä sen määrittelen). Sitten on tietenkin hyvyyttä, joka voi johtaa perikatoon kuten lääketieeten kehittyminen niin, että kuolleisuus länsimaissakaan ei enää takaa syntyvyyden tasapainoa tai kehitysapu jne. Entä missä määrin olemme ihmisyyden nimissä valmiita luopumaan kaikesta, missä menee raja? Sehän se nyt on se kysymys esim. maahanmuuttajien kohdalla. Onko heidän arviointinsa jo jossain määrin itsekästä?
    Kuuluuko hyvän ihmisen ajatella lainkaan omaa tulevaisuuttaan? Onko se jo synti?

    Ajatus tuonpuoleisesta hyvyyden yhteydessä on ongelmallinen. Paljonko ihminen jolle elämä on olemisen tuulikaappi, välittää maapallon tulevausuudesta, ihan sisimmässään siis? Minulle helluntaiuskova on sanonut, että hän odottaa kuolemaa että pääsee vapahtajansa luo. Onko tuo hyvyyttä? Tunteeko hän AITOA huolta mistään tämänpuoleisesta? Ja kun hän puhuu pahuudesta, onko pahuus vain opillista retoriikkaa ja liittymistä jumalallisten joukkoon, itsensä määrittelemistä hyväksi?

    Tai pasifisti, joka ei tartu aseisiin edes puolustaessaan heikompiaan. Onko hän hyvä vai paha piittaamattomuudessaan tässä ja nyt?

    Hyvyyden määritteleminen yleisellä tadolka on hirveän vaikeaa. Uskon että mahdotonta. Sadisti on paha ja ihminen joka vapautraa uhrin sadistin kidutyspenkustä on hyvä... tuossa tilanteessa.

    Entä tuo mainitsemasi kokonaiskuvan määritteleminen hyvyyden "mittsna", kuuluuko sen ymmärtämiseen julmia tekoja?

    "Joistakin tiukoista uskonnollisista yhteisöistä on sanottu sarkastisesti: Kyllä heilläkin on armoa, mutta se on ansaittava. Ironia on tietenkin siinä, että armo on ansaitsematonta rakkautta, jota ei voi maksaa takaisin."

    Minusta tuo ansaitsemisen ajatus osuu paljolti kohdalleen. Se vain maksetaan etukäteen kuulumalla evankeliumin määrittämään meisyyteen. Tuohan on Vuorisaarnankin osaviesti, esim. käännä toinen poski linjaa meisyyden suhteessa pakanoihin ja lupaa implisiittisesti suuren palkkion rinnastamalla jumalan armollisuuden tuhon asenteeseen; ja joka uskoo evankeliumin, pelastuu, muuten ei. Siinähän se on. Armo ikään kuin maksetaan ennakkoon. Ihan puhdas armo on aina maallista. Sellaista joka vain jättää silleen sanomatta ja lupaamatta mitään enempää ja vain luottaa armahdetun ymmärrykseen.

    Yritin kirjoittaa vesa niin, ettet kokisi tulleesi loukatuksi. Tämä aihe on niin innoittava että tunne voi mennä asian yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "kidutyspenkustä"

      Tuo kirjoitusvirhe näyttää niin osuvalta, etten edes korjaa sitä.

      Poista
    2. "Yhteiskunnallinen utopiani olisi kollektiivinen syntien anteeksiantamus. Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että unohtaisimme vuosisataisten kolonialismin syntien luettelun ja perkaamisen ja vastapuolen syyttelyn ja tekisimme sen sijaan hyvää: rakentaisimme yhteiskunnallisia rakenteita maissa, joissa ei ole toivoa ja keinoja korjata tuhoisaa väestönkasvukehitystä, auttaisimme naisia ja lapsia pois toksisen maskuliinisuuden ja poliittisen uskonnollisuuden alta, jotka lienevät suurimpia syitä yleisen ahneuden lisäksi sille, että monet valtiot ovat hajallaan ja jopa sotatilassa. Tällainen armo uudistaisi uskoa maailman pysyvyyteen ja antaisi lohtua, niin kuin vanhassa virressä lauletaan. Se olisi myös armoa, josta seuraa ja jolta edellytetään seurauksena hyviä töitä ja hedelmiä."

      Tiedätkö Vesa mitä. Tuo tekstisi tekee minut surulliseksi ja toivottomaksi. Niin monta kohtaa siinä on, josta monet eri hyvyydet jo saavat liian pajon huonoa ja pahaa aikaan. KUKA saa tehdä ja MITÄ ja vielä MITEN. Ja MIKSI ja MISTÄ pitäisi aloittaa. Ja ihan ensin tietenkin on päästävä sopuun siitä, kenelle on eniten annettava anteeksi. Tai oikeastaan siitä, kuka on oikeutettu olemaan armollinen niin, ettei vain peitä sillä syyllisyyttään. Siis ylennä itseään.

      Voi helvetti, en muuta sano.

      Poista
  2. Juha, vastaan paremmin kun pääsen tietokoneen äärelle. Niin, tuo esittämäni on utopiaa, luulen että maailma on korjaamaton ja on niin kuin on. Ei ole mitään instanssia, jossa nuo asiat ratkaistaisiin. Määrittelyjen tasolla emme pääse koskaan riittävästi kiinni hyvään ja pahaan, se on ihan mahdotonta.

    Karkeasti sanoen: länsimaissa on tehty ja tehdään hirveitä virheitä ja kätemme ovat likaiset ja sitten taas esimerkiksi Afrikassa tilanne on niin katastrofaalinen, että se voi koitua kaikkien kohtaloksi.

    Tarvittaisiin suunnatonta praktisuutta ja konsensusta ja hyvää tahtoa, että asiat voisivat järjestyä. En näe juuri toivoa - tulee mieleen että vain valtava katastrofi voi pelastaa ihmiskunnan.

    Noissa pohdinnoissasi ei ole missään nimessä mitään loukkaavaa, mutta en ihan saa kiinni evankeliumi- tai armotulkinnastasi, koska armossa ei ole oikeastaan kyse ihmisen rajanvedosta - armo on paradoksi järjelle. Koen yhä vaikeammaksi puhua uskon asioista järjen kielellä (uskonpuolustuksellisesti), mutta koettuna realiteettina se tuntuu minulle todelta ja puhdistavalta (virret, kirkonmeno rituaaleineen). Voin ymmärtää että jossakin toisessa uskonnossa on samoja kokemuksia - ongelmia syntyy kun uskonto politisoituu liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paradoksi kyllä, mutta armon transsendentti konteksti tekee siitä suhteellisen, jos siis uskoo tuohon transsendenttiin. Uskonnottomana näen armon siinä kokonaisuudessa. Maallinen armollisuus on sitten toinen juttu, koska siinä ei ole mitään transsendenttia arvottajaa, vain silleen jättämistä. Jostain syystä tämä on filosofisesti kiinnostava juttu minulle.

      Poista
    2. Allekirjoitan tuon mitä sanot transsendentista - jos siis puhumme filosofian tasolla, ilman muuta!

      Maallinen armollisuus silleen jättämiseksi määriteltynä pätee osin, monessa kohtaa kyllä, mutta maallinen armollisuus silleen jättämisenä ei riitä niissä isoissa planetaarisissa asioissa, joista olemme puhuneet. Se olisi heitteille jättämistä. Esimerkiksi Afrikka nykyisellään tulee tuhoamaan itsensä - jos siihen ei puututa mitenkään pitäisi samalla logiikalla koko manner rajata omaksi ihmisiä rehottavaksi yksikökseen ja se on ihan mahdotonta monin tavoin.

      No joo, en näe suurta toivoa missään tämänhetkisissä ratkaisuissa vaikka itsekin niitä kannatan käytännössä.

      Poista